Vilken såg ska man använda?

Idag är det ju så att det finns  lika många sågar som sätt att såga på. Det gäller att ha rätt såg för rätt ändamål. Det gör att du sparar tid samt får det bästa resultatet av din sågning. 

De allra flesta sågar, de är för att man ska kunna kapa eller såga i trä. Men det finns även bågfilar som du använder i metallmaterial. Sedan finns det handsågar så väl som det finns elektriska och motordrivna sågar.

En vanlig såg, det är den klassiska fogsvansen som den kallas. Du kan jämföra fogsvans på Bäst-i-test.guide. En fogsvans är bra att ha då du ska brädor, plank och reglar. 

Andra varianter av sågar

Ska du såga i tunnare och känsligare trämaterial så är det bra att välja en mindre och mer fintandad såg. Det ger renare och jämnare sniitt. Är det ett större hål som ska sågas runt ett befintligt borrat hål kan du använda en sticksåg.

Ska du kapa lister eller virke som är klena och det i specifika vinklar så är gersågen ett bra alternativ. 

Vissa sågar har fler än ett handtag och är så kallade tvåmanssågar. Exempel på dessa är stocksågen och kranbalksågen som är att föredra när du sågar upp stockar och timmer. 

Sedan finns det som sagt även motorsågar med mera att välja. Men du kan komma långt med att ha en bra fogsvans hemma samt en mer fintandad såg.  Kanske även se till att ha en gersåg.

27 Sep 2022