Välja rätt cykel till barnen

Det här med att välja rätt barncykel är inte alltid det enklaste. Många föräldrar går på åldern på barnet, men det man bör gå på är deras längd. Ska du köpa barncykel i Örebro är det därmed bra att du först mäter ditt barn. I och för sig kan åldern ge en bra gissning till vad för storlek på cykeln de behöver, men det är bra att även gå på längden som sagt. Ofta så delas cyklar för barn och ungdomar upp i två olika kategorier. Det är Barncyklar (12″ – 20″) och Juniorcyklar (24″ – 26″). Storleken är alltid i tum. Det är då den storlek som hjulet har. 

Viktigt köpa rätt storlek på cykeln

En del tänker att det är bra att köpa en större cykel som barnet kan växa in i så att säga, men det är inte det bästa att göra. Det må fungera på annat, som kläder, men för cykel gäller det att ha rätt storlek. Dels för att barnet ska ha kul och kunna cykla ordentligt, dels för att det faktiskt kan bli farligt att ha en cykel som är för stor, då det kan vara svårt för barnet att hantera styrningen eller bromsningen. 

Hur vet man att cykeln är lagom?

När barnet står över ramen så ska han eller hon kunna ha båda fötterna i marken. Om fötterna när marken när barnet sitter på sadeln, så är sadelhöjden för låg och bör höjas. Det är alltid en god idé att låta barnet testcykla cyklar på en cykelaffär. 

6 Feb 2020