Stopp i vasken, vad gör man?

Stopp i vasken, det är rätt lätt hänt att det blir. Du kan ta hjälp av en rörmokare vid stopp i vasken eller så försöker du fixa det själv. Det finns en massa bra knep att ta till för att bli av med stoppet! Du får även tips på hur du fixar stopp i avloppet!

Stopp i diskhon

Stopp i diskhon eller vasken går att lösa med saker du antagligen redan har hemma. Det går nämligen bra att använda dig av till exempel bikarbonat och ättika (alternativt bakpulver och vinäger). Du kan också lösa det med hjälp av diskmedel och en vaskrensare. Undvik att använda starka medel och propplösare. Bättre med naturliga metoder!

Få bort stopp i diskhon med bikarbonat och ättika:

  • Töm ut vatten i diskbänkens vask, med en skopa
  • Häll i bikarbonaten tillsammans med salt, i avloppet
  • Häll sedan på ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Låt verka en stund
  • Häll på kokande vatten så att det bubblar ännu mer

Nu bör avloppet vara rensat, om inte, testa en vaskrensare av gummi.

Lös stopp i diskhon med diskmedel:

Häll på rejält med diskmedel, minst 1 deciliter, i vasken och låt verka någon minut.
Spola på med hett vatten i ett par minuter.
ejpa igen översvämningshålet i diskhon och tryck fast vaskrensaren över avloppshålet.
Fyll sedan diskhon till hälften med vatten och pumpa upp och ner för att försöka få proppen att lossna av sugkraften.

Fixa stopp i avloppet själv 

Om du själv ska lösa upp stopp i avloppet finns det några saker du ska tänka på att absolut inte göra. Det är viktigt för att inte förvärra stoppet. Bland annat bör du aldrig använda dig av starka, frätande medel när du ska lösa stopp i toaletten. Risken är väldigt stor att du skadar glasyr och emalj i porslinet så väl som dig själv.

Använder du dig vaskrensare i sanitetsporslin ska du vara försiktig. Porslin är ömtåligt och du kan lätt spräcka det genom häftiga rörelser.

Du kan även testa ett rensband som du hittar på de flesta byggvarubutiker. För ner rensbandet i avloppet, tryck ner den tills det tar stopp. För bandet kraftigt fram och tillbaka tills stoppet lättar. Var försiktig, rensband i metall kan skada porslinet.

12 Jun 2020