Saker att tänka på då du ska lägga tak

Är det så att du funderar på att lägga om ditt tak? Om det är takläggning Västerås, så finns det en bra takläggare att anlita för just det. Det kan ju kosta en del att lägga om taket så det är bra att låta en expert ta hand om det. Oavsett om du gör det själv eller om du anlitar en takläggare så finns det en del saker att tänka på. Det är ju så att takpannor i tegel eller betong, de ska hålla i många år. Ofta är det en genomsnittlig livslängd på ett tegeltak meed 70–80 år, men kan med rätt kvalitet och omsorg hålla i flera århundraden. Betongplattor har en genomsnittlig livslängd på 40–50 år, men kan hålla i över 100 år om de är av bra kvalitet. Det som kan behöva bytas ut, det är tätskiktet under.

Takpapp eller takduk?

Det vanligaste tätskiktet är takduk eller takpapp. Dessa båda material har båda en livslängd på omkring 30–40 år, men har olika egenskaper. När det gäller takduken så släpper den igenom fukt underifrån och är tät ovanifrån. Den väger även mindre än vad takpapp gör samt räcker längre. Dock kostar det mer med takduk än takpapp, men den är enklare att få på plats på kort tid.

Bra idé med takkläggningsfirma

De flesta av oss, hur händiga vi än är, har kanske inte rätta kunskaperna när det gäller att lägga tak. Det kan därmed vara bra att faktiskt anlita en bra firma som gör det.

 

6 Jun 2021