Hur vet jag när det är dags att byta fönster?

Så här mitt i sommaren är det kanske svårt att föreställa sig en riktigt kall vinter. Men vi bor i Sverige och här kan det bli jättekallt. Det är också en stark indikator på när det är dags för ett byte av fönster. När kylan tränger in och uppvärmningskostnaderna börjar bli för höga, då är det dags att fundera på att sätta in nya fönster i huset. 

Så här testar du om det drar

Även på sommaren kan man kolla sina fönster efter drag. Det är faktiskt ganska enkelt. Det underlättar om det är lite småblåsigt ute men det går också att dra igång fläktsystemet på max för att få ett lägre tryck inomhus. Sedan tänder du en tändsticka och sätter intill fönsterspringorna. Om lågan fladdrar, eller till och med släcks, då dra det in luft där. 

Då kan man också anta att det läcker in kall luft på vintern, och dessutom sipprar ut varm luft som du betalar för vilket är onödigt. Med nya fönster slipper man detta problem och räknarman på det så har man fått igen pengarna på bara några år. 

Kallras är normalt

Förväxla inte drag med kallras. När utomhusluften kyler ner fönsterrutan så bildas det en liten ficka med kall luft innanför. Kall luft väger mer än varm luft och "ramlar" därför ner mot golvet. Det kan kännas som drag men det är det inte. Är du osäker på om det är kallras eller drag kan du be en fönstermästare komma och mäta åt dig. Då vet du! 

29 Jul 2021