Hur farligt är asbest?

När asbest uppfanns så var det nästan en magisk lösning på många problem. Det kunde skydda rör från kyla, det kunde se till att varma rör blev isolerade på ett bra sätt så man inte brände sig. Som fasad eller tak var det perfekt för det var billigt och släpper inte igenom något vatten och hållbarheten är otroligt lång. 

Idag vet vi att asbest är farligt, men hur farligt är det? Företag som U-Con, som utför sanering i Vallentuna, kan man läsa mer om asbest men för dig som tänker renovera lite hemma så tar jag upp lite om vad du ska ha koll på. 

Här kan du hitta asbest

Asbest förbjöds för kommersiellt bruk 1982, men användes i hus ända fram till 1993. Ämnet började användas på 1920-talet och inom byggbranschen brukar man prata om åren mellan 1960 och 1979 som asbest användes allra mest. Har du ett hus byggt under den perioden så har du nästan garanterat asbest i någon form.

Använd ansiktsmask

Om du river i ett gammalt hus ska du alltid skydda dina lungor. Asbestfibrer kan orsaka lungcancer, asbestos, mesotelium och andra sjukdomar och än idag är det många som dör på grund av just asbest. 

Ofarligt så länge man inte rör det

Asbest är ofarligt så länge det sitter där det sitter. Det är när man börjar såga i det, slå sönder det eller vid rivningar som det är farligt. Om du misstänker att du kan ha asbest i ditt hem - ring en sanerare som kan komma och titta innan ni sätter igång med renovering. 

9 Apr 2021