Har ni testat CLA?

CLA står för Conjugated Linoleic Acid och det är en typ av fettsyra som finns naturligt i vissa livsmedel som kött, nötter och mejeriprodukter. Det finns de som väljer att använda detta som ett kosttillskott. Det för att bland annat:

  • Förbättra kroppens fettförbränning
  • Öka muskelmassan
  • Gå ner i vikt

Denna fettsyra har unika egenskaper som ofta fungerar bra i samband med dieter och viktminskning. Du kan jämföra detta tillskott på Fitnessfrank.

Vad är CLA?

På svenska står CLA för konjugerad linolensyra. Den hör till gruppen omega-6 fettsyror. Den är dessutom en essentiell fettsyra som kroppen behöver ha så att den funkar som den ska. Konjugerad innebär att den har en speciell kemisk struktur, det är detta som ger den dess speciella egenskaper. 

Ämnet i sig finns i kött och mjölk , OM djuret i sig ätit färskt gräs. Annars bildas inte denna fettsyra.

Idag innehåller de animaliska produkterna betydligt mindre mängd CLA än tidigare, detta beror på att djuren idag mestadels äter spannmål och inte samma mängd grönt gräs som tidigare.

Vad är CLA bra för?

CLA har flera hälsofördelar. Bland annat är det bra just för att den har fettförbrännande egenskaper.  Den kan även hjälpa kroppen med att bryta ner fler fettceller samt förebygga att fler, överblivna fettceller lagras. 

CLA har även visat sig vara bra för att ge en ökad fettfri muskelmassa samt att den även har en bra effekt på vårt immunsystem. 

10 Mar 2023