Bilbarnstolar och säkerhet

Barnen är det viktigaste vi har och vi måste vara rädda om dem. Det är också därför det finns säkerhetsutrustning som är anpassade för barn och som ska användas när man åker bil. Borta är tiden då barnen låg och sov i baksätet, eller stod mellan framsätena för att se lite bättre. En bra bilbarnstol är något som kan rädda liv - så länge de används på rätt sätt! Du kan läsa mer om bilbarnstolar på bastitest24.se där de testat flera olika och ger dem betyg. 

De flesta fel gör man vid montering

Det absolut enklaste sättet att fästa en bilbarnstol är med ISOFIX men även där kan det bli fel. Här får du några tips för att vara säker på att stolen du just köpt är monterad på rätt sätt när du använder ISOFIX. 

  • Du ska höra ett tydligt "klick" från fästena när du installerar stolen. 
  • Prova att dra stolen framåt, hårt! Du ska inte kunna få loss den ens med kraft.
  • Stödbenet ska fällas ut och sättas ned i golvet. Sätt en hand under stolen, det ska vara lika mycket luft mellan säte och bilbarnstol som en normal öppen kvinnohand.
  • Efter montering, kontrollera att det inte finns lösa remmar eller fästen kvar. 

De allra flesta modeller av bilbarnstolar har väldigt tydliga instruktioner i hur man monterar dem. Känns det ändå lite svårt kan man alltid hitta filmer på nätet där de visar tydligt och ger små tips. Fuska inte med monteringen, det kan vara farligt! 

24 Apr 2021