Beskära rosor

Rosor är en mycket vacker blomma/växt att ha ute i trädgården. Men det gäller att ta hand om dem på rätt sätt samt beskära dem. Du som bara vill ha vackra rosor på bordet, du kan klicka här. Anledningen till att man bör beskära rosor det är bland annat för att hålla skotten unga och friska, vilket ger rikligare blomning. Sedan är det bra att forma grenverket, så att rosen i sig kan frodas.

Beskärning av rosor

Du bör beskära dina rosor under senvåren när frostrisken är över och björkbladen liknar små musöron. Det innebär att den tiden är snart här! 

Använd vassa blad som skär och inte trasar sönder vävnaden. Se sedan till att skära
precis ovanför en knopp eller förgrening. Då fortsätter knoppen att ta vid och såret läker snabbt. En "stump" kan vara svårläkt med rötskador som följd.

När det gäller klätterrosor, så se till att ansa bort frostskadade, intorkade skott. Klipp precis ovanför en frisk knopp. Sen kan du även ansa bort klena grenar. Klipp intill en frisk knopp, eller vid en förgrening.

När det gäller rabattrosor så klipp ner hälften av skotten hårt, till 2-3 knoppar ovanför marken. Klipp sedan andra hälften ner till ca 1/3 längd. På så vis blir rosen lite mjukare och fylligare än om alla skott klipps på samma nivå. Nästa vår, växla och gör tvärtom. 

Glöm inte heller att njuta av dina rosor, så ta in några och ha dem i en vas!

4 Mar 2022