Hitta rätt i hantverksdjungeln

Nu är det verkligen renoveringsdags, och man hör bank, bank, bank från grannarna över gatan. Min väninna berättade att på hennes gata där hon och hennes familj bor, använder alla grannarna samma, polska hantverkare. Ryktet hade gått längs hela det kvarteret att de polska byggjobbarna var både billiga, duktiga och trevliga. Därför gick ryktet som en löpeld om polackerna de kunde lita på, som gjorde jobbet noggrant och billigt. Det var bara att följa deras flytt mellan husen, så visste man vilka grannar som gjorde om hemma hos sig.

Hitta bra hantverkare inte lätt

Var hittar man bra hantverkare, om man nu inte råkar på bo på min väninnas gata med en och samma polska arbetare? Det är inte lätt. Hur vet man att någon är just så noggrann med sitt arbete som man önskar? Kvalitet kan ju mätas på olika sätt, men snabbt inser man om någon är noggrann eller inte, om man upptäcker glipor mellan lister och golv, eller ser klinkerplattor som sitter snett och ojämnt. Då blir man ganska ledsen, upprörd, arg - för det är de egna pengarna och huset som står på spel. Det vill man inte ha. Och om man inte är nöjd, var får man tag i någon annan som kan bättre? Då är det bäst att gå på referenser, bedömningar och till och med rykten av sina vänner och bekanta.

Vad ska en hantverkare ha betalt?

När man väl fått tag i en bra hantverkare, kanske man inte vet vad som är skälig lön. Vad är dyrt? Vad är billigt? Allt detta kan du läsa dig till på denna blogg om hantverksbranschen som heter hantverkslöner.se. Där får du tips på hur du kan göra, vart du kan vända dig om något uppstår med din renovering. Där kan du också läsa vad som krävs om du själv vill bli hantverkare. Ett nog så attraktivt arbete i storstäderna, och inte så lite betalt.

5 Jul 2017